Θέμα: Παράλειψη απάντησης της Δημοτικής Αρχής Δήμου Δάφνης – Υμηττού σε έγγραφες αιτήσεις
Αξιότιμε κ. Συντονιστή,
Η Δημοτική Αρχή δεν έχει απαντήσει εγγράφως, ως οφείλει, σε πολλά θέματα που έχουν τεθεί υπόψη της, εγγράφως και κατ’ επανάληψη, ενώ παραλείπει να χορηγεί τα απαιτούμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της νομιμότητας και της βέλτιστης διαχείρισης υποθέσεων.
Σας γνωρίζουμε μέρος των αναπάντητων ερωτημάτων/αιτημάτων μας – εγγράφων ή στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου – και επιφυλασσόμεθα και για τα υπόλοιπα:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η άρση απαλλοτρίωσης του οικοπέδου [«άρση της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο ΟΤ 31, το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ακροπόλεως 35 και Τροίας 2»] στη Δάφνη; (Γραπτό ερώτημα προς Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού 24-09-2020).
Σημειώνεται ότι υπήρξε ισχυρή μειοψηφία στο ΔΣ, για την μη άρση της απαλλοτρίωσης, ενώ δεν πληρούνται οι όροι αυτοδίκαιης άρσης όπως είχαν αναφέρει και οι υπηρεσίες του Δήμου. (Πρακτικά Δ.Σ. Δάφνης-Υμηττού 26-2-2020)
2. Πως απομακρύνθηκαν από τη Δημοτική Αρχή τα απόβλητα από την περιοχή του Θεάτρου Βράχων; Που απορρίφτηκαν; Με ποια διοικητική διαδικασία υπήρξε αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές; Πως πιστοποιείται ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες προβλέψεις για την απομάκρυνση και απόρριψη του αμιάντου; Τι απέγιναν τα ελαστικά και τα επικίνδυνα απόβλητα; Έχει ληφθεί τελικά η σχετική αδειοδότηση διαχείρισης και απόρριψης; Υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά για τα τεχνικά και οικονομική θέματα. (Γραπτά ερωτήματα προς Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού 04-04-2020 &24-09-2020).
3. Για τις εργασίες διαμόρφωσης του εν λόγω χώρου έχει εκπονηθεί μελέτη; Πως και με ποια άδεια γίνονται οι παρεμβάσεις και η διαμόρφωση του χώρου; Καλύπτονται απόβλητα με χώμα, ναι ή όχι ; Έχει δοθεί άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο; Υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά για τα τεχνικά και οικονομική θέματα. (Γραπτά ερωτήματα προς Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού 04-04-2020 &24-09-2020).
4. Γιατί καθυστερεί η έγκριση για την εκπόνηση της μελέτης επικινδυνότητας για την πτώση βράχων στη συγκεκριμένη περιοχή; Ποιος είναι ο σχεδιασμός και τι προσωρινά μέτρα έχουν ληφθεί [εάν υφίστανται]. (Γραπτά ερωτήματα προς Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού 04-04-2020 &24-09-2020).
5. Πότε αναμένεται η λειτουργία του αυτοτελούς γραφείου πολιτικής προστασίας[1]; Γίνεται κάποια προεργασία και αν ναι, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση, καθώς έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση η σχετική πρόταση πριν έναν χρόνο σχεδόν; Ποια είναι η υφιστάμενη δομή Πολιτικής Προστασίας, ποια η στελέχωσή της, πως λειτουργεί, τι σχέδια [εάν] έχει εκπονήσει; (Γραπτά ερωτήματα προς Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού 23-03-2020 &24-09-2020).
6. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των μη αιρετών μελών της Πενταμελούς Επιτροπής και κάθε σχετικό νομιμοποιητικό/αποδεικτικό έγγραφο. Επιπλέον και ειδικώς ζητήθηκαν:
α. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα του Φιλοζωικού Σωματείου που υπέδειξε δύο μέλη στην Πενταμελή Επιτροπή (π.χ. καταστατικό, αναγνώριση, αριθμός μελών, τι μορφή έχει κ.α.) και το πρακτικό της απόφασης ορισμού των υποδειχθέντων μελών ή όποια άλλη σχετική πράξη υπάρχει.
β. Το πώς αποδεικνύεται η κατά νόμο προβλεπόμενη γνώση της περιοχής για τα μη αιρετά μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής.
γ. Που και πόσεις στειρώσεις έχουν γίνει τα τελευταία δύο έτη και με ποια κριτήρια [σε πόσους δημότες/δημότισσες, σε ποιες δημοτικές κοινότητες, πόσες και με τι κόστος κλπ]
Επίσης, ζητήθηκε και έγγραφη αιτιολόγηση γιατί δεν επελέγη κάποιος από τους κτηνιάτρους που πρόσφατα τίμησε σε εκδήλωση του Δήμου η απελθούσα Φιλοζωική Επιτροπή για εθελοντική εργασία στο πλαίσιο του προγράμματος στειρώσεων. (Γραπτό ερώτημα προς Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού 11-12-2019)
Σημειώνεται ότι ο Δήμος δεν εφαρμόζει συστηματικά την νομοθεσία περί φροντίδας των αδέσποτων εν γένει και εν μέσω της πρόσφατης κρίσης. Δεν μεριμνά αν υπάρχει συνεχής και επαρκής κάλυψη σε ιατρική φροντίδα και σίτιση. Δεν υπάρχει δε καταφύγιο ή πρόβλεψη για δημιουργία του καθώς και δημοτικό κτηνιατρείο με χώρους φιλοξενίας.
7. Που έχουν διατεθεί τα χρήματα για την αντιμετώπιση του covid-19 και με ποια παραστατικά αποδεικνύεται.
(Γραπτά ερωτήματα προς Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού 06-03-2020, 12-03-2020, 23-03-2020 & 01-09-2020)
(Πρακτικά Δ.Σ. Δάφνης-Υμηττού 07/04/2020 & 14/5/2020)
Παρακαλείσθε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να παρέμβετε, ούτως ώστε να χορηγηθούν άμεσα ουσιαστικές έγγραφες απαντήσεις με την ταυτόχρονη κοινοποίηση όλων των ζητούμενων εγγράφων.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε απαιτούμενη διευκρίνιση.
Για τους Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης Υμηττού
Η επικεφαλής
Όλγα Χριστινάκη
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ανδρουλάκης Ανδρέας
Αντωνιάδης Κώστας
Μαργαρίτης Ερρίκος
Μπόκαρης Γιώργος
[1]περί συστάσεως στον Δήμο Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία αφορά όλους τους κινδύνους και καταστροφές. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη και προγραμματισμός για κάθε κίνδυνο και κρίση. Προτείνεται, λοιπόν, εκ νέου α) η άμεση διασφάλιση λειτουργίας αυτοτελούς τμήματος Π.Π. [με υπάρχοντες πόρους και προσωπικό στην αρχή] β) η εξασφάλιση στο οργανόγραμμα επαρκούς προσωπικού (24ωρη λειτουργία με κάλυψη όλων των απαιτούμενων γνωστικών αντικειμένων) και γ) η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου επαρκούς πίστωσης για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας για όλες τις καταστροφές και για το σύνολο του έργου της πολιτικής προστασίας (πρόληψη, ετοιμότητα κλπ).